Brandsläckare

Kolsyrebrandsläckare

Kolsyresläckare är lämplig att ha i t ex kök, datacentraler mm. Kolsyran leder inte elektricitet samt är utmärkt i kök då den fungerar kvävande och kan släcka brand i t ex fritöser stekpannor med olja och dylikt.

Pulverbrandsläckare

Pulversläckaren är den enda allroundsläckaren men den har både för- och nackdelar. Släckaren förhindrar att bränsle och luftens syre reagerar med varandra och ger en både kylande och kvävande effekt. Nackdelen med pulversläckare är att den innehåller ett mycket finkornigt damm som smutsar ner och tränger in i alla utrymmen. Den bör inte användas där det finns datorer och annan dyrbar utrustning.

Vattenbrandsläckare

Vanligt vatten är ett utmärkt släckmedel då det gäller trä, tyger och andra fibrösa material. Vatten ska aldrig användas vid t ex brand i stekpanna, fritös, oljor och dylikt eftersom vattnet när det förångas sprider oljan runt hela rummet och det kan få katastrofala följder. Vatten leder även elektricitet som man bör tänka på ifall olyckan skulle vara framme i hemmet.

Skumbrandsläckare

För att förbättra vattnets släckförmåga har man tillsatt en kemikalie som förändrar ytspänningen på vattnet i skumsläckaren. Släckmedlet är svagt löddrande därav namnet skumsläckare. Den fungerar utmärkt mot brand i trä och andra fibrösa ämnen. Mot bränder i bensin och liknande vätskor får man en kvävande effekt. Eftersom skumsläckaren innehåller vatten är släckmedlet ledande när det gäller elektricitet. Den kan även ge farliga överkokningar vid brand i oljor och liknande.

Du finns inte… på vägen om du inte syns!

Nu skymmer det allt tidigare på kvällarna och blir mörkare och mörkare på morgonen, så nu är det hög tid att hänga på både sig själv och andra reflex! Oavsett om du cyklar eller går, är på landsväg eller är i stadstrafik med gatubelysning, är det viktigt...

läs mer