Dags att plocka fram grillen eller har den varit framme sen i fjol?

Här kommer några tips och råd inför grillsäsongen –

Gasolgrill

  • Placera grillen på en plan yta.
  • Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.
  • Kontrollera att kopplingarna är täta.
  • Ställ inte gasolflaskan under grillen.
  • Ha en pulversläckare samt skyddshandske tillgänglig så du kan stänga av ventilen om det börjar brinna.
  • Ha alltid telefon med om något händer.

Kolgrill

  • Placera grillen på en plan yta.
  • Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.
  • Använder du tändvätska, följ instruktionerna på flaskan och ställ den på säkert avstånd.
  • Släck kvarvarande glöd och aska med vatten eller placera grillen försedd med lock utomhus på säker plats.
  • Töm aldrig aska direkt i soporna, det kan glöda i flera timmar efter.
  • Ha alltid telefon med om något händer.

Engångsgrill

  • Placera grillen på en plan och icke brännbar yta.
  • Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.
  • Ta med vatten till släckning.
  • Se till att glöden är helt släckt innan du lämnar grillen på anvisad plats.
  • Ha alltid telefon med om något händer.

Tänk på att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder – de är lömska och kan bli mycket varma. Ställer du en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i gräset. Lämna aldrig en grill som inte brunnit ut utan uppsikt. Släng heller inte heta engångsgrillar i sopkorgar.
Ha alltid vatten i närheten för att kunna släcka en brand.

Tänk på att grillning kan resultera i gräsbränder och andra bränder som sprider sig snabbt.