Foto – Mikael Berglund Nyhetersto

Torsdagen den 7 december fick vi äran att uppmärksamma de fem privatpersonerna som gjorde en rådig insats i Stenungsunds hamn i slutet av november.
Utmärkelsen delades ut av förbundets ordförande Robert Johansson och de fem personerna uppmärksammades med diplom och blomma på brandstationen i Stenungsund.

Bakgrund –
Händelsen inträffade i slutet av november 2017.

Vi på räddningstjänsten får larmet som ett drunkningstillbud nere i hamnen i Stenungsund.

Lilian Östman går under eftermiddagen ut för att ta en nypa luft och tycker sig höra något som liknar rop på hjälp nere från bryggorna. Hon rusar därför tillbaka in i lägenheten och vidare ut och ringer på hos grannarna Tommy och Helen Hertzman. Helene ringer direkt 112 och Tommy springer ut på bryggorna för att se vad som hänt.
Det är mörkt, kallt och halt på bryggorna och Tommy hinner precis skymta en person i vattnet och lyckas få fatt i henne.
Under tiden som Helen larmar 112 springer Lilian vidare till nästa granne Rolf Gustavsson som även han springer ner till bryggorna för att se vad som hänt och för att hjälpa till. Christian Kroll är ute och letar Pokemon när han uppfattar att något hänt och skyndar sig fram för att hjälpa till. När han kommer fram till bryggorna har Tommy lyckats att få fatt i en av kvinnorna och håller henne ovanför ytan, tillsammans får de upp henne på bryggan. Den andra kvinnan finner de blöt och nerkyld på bryggan precis intill.
När Rolf kommer ut förstår han att blåljus är på väg och springer mot Fregatten för att möta upp och visar därefter vägen till bryggorna. Båda kvinnorna är kraftigt nerkylda och har påverkad andning när räddningstjänsten kommer fram till platsen.
Grannarna öppnar upp till deras trapphus så man kommer undan kylan och får in kvinnorna inomhus. Kvinnorna hjälps av med de våta kläderna och får torra kläder och filtar på sig.
Räddningstjänstens insatsledare ber Christian att stanna ute för att vänta in ambulanserna som kommer kort efter räddningstjänsten, för att snabbt kunna visa dem vägen och in i trapphuset.
Därefter körs de, kraftigt nerkylda, med ambulans till sjukhuset.
Räddningstjänstens bedömning är att kvinnorna inte hade överlevt om dessa personer inte agerat som de gjorde.
Efter mindre än ett dygn på sjukhus kan båda kvinnorna skrivas ut från sjukhuset, och tack vare dessa personers rådiga insatser är de helt återställda efter händelsen.

De fem privatpersonerna som uppärksammats med utmärkelsen Rådig insats är –
Tommy och Helen Hertzman
Christian Kroll
Lilian Östman
Rolf Gustavsson