Idag är det grillens dag!
Oavsett om det är första grillningen för i år eller om grillen varit framme sen i fjol är säkerheten viktig när du grillar.
Här kommer några tips och råd inför grillsäsongen –
GASOLGRILL
- Placera grillen på en plan yta.
- Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.
- Kontrollera att kopplingarna är täta.
- Ställ inte gasolflaskan under grillen.
- Ha en pulversläckare samt skyddshandske tillgänglig så du kan stänga av ventilen om det börjar brinna.
- Ha alltid telefon med om något händer.
KOLGRILL
- Placera grillen på en plan yta.
- Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.
- Använder du tändvätska, följ instruktionerna på flaskan och ställ den på säkert avstånd.
- Släck kvarvarande glöd och aska med vatten eller placera grillen försedd med lock utomhus på säker plats.
- Töm aldrig aska direkt i soporna, det kan glöda i flera timmar efter.
- Ha alltid telefon med om något händer.
ENGÅNGSGRILL
- Placera grillen på en plan och icke brännbar yta.
- Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.
- Ta med vatten till släckning.
- Se till att glöden är helt släckt innan du lämnar grillen på anvisad plats.
- Ha alltid telefon med om något händer.
Tänk på att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder – de är lömska och kan bli mycket varma. Ställer du en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i gräset. Lämna aldrig en grill som inte brunnit ut utan uppsikt. Släng heller inte heta engångsgrillar i sopkorgar. Ha alltid vatten i närheten för att kunna släcka en brand.
Tänk på att grillning kan resultera i gräsbränder och andra bränder som sprider sig snabbt.