
Din säkerhet vid järnväg
Att åka tåg är ett mycket säkert och miljövänligt sätt att resa. Men när du annars är i närheten av järnvägen måste du vara medveten om riskerna.
Din säkerhet bygger på att du respekterar signaler och skyltar vid både spårområden och kontaktledningar (de ledningar som tågen tar sin elkraft ifrån).
Där väg och järnväg möts
Risken för olyckor är störst i plankorsningar, det vill säga korsningar mellan väg och järnväg i samma plan. Det händer allvarliga olyckor för att trafikanter chansar och försöker ta sig över plankorsningen, trots att bommarna är på väg ner.
I Sverige finns många tusen plankorsningar. Trafikverket satsar mycket resurser på att öka säkerheten vid dem eller helt bygga bort dem.
Gå inte i spåret
Det är livsfarligt att gå i spåret eller gena över spåret. Det är dessutom förbjudet enligt lag. Ett X 2000-tåg kör 56 meter på 1 sekund. Det kan ta 1-2 kilometer för ett tåg i full hastighet att få stopp när de nödbromsar. Det har inte en chans att stanna för dig, så chansa aldrig!
Tågen är i dag både tystare och snabbare än vad många tror, och riskerna med att befinna sig på ett trafikerat spår är stora. Det är dessutom förbjudet enligt lag att vara på järnvägsspåren, utom när du korsar dem på särskilda övergångar.
Obehörigt spårbeträdande är ett stort problem. 80 till 90 personer omkommer varje år efter att ha vistats på spårområdet. Cirka 70 procent av dödsfallen är självmord, men många av de omkomna är personer som bara försökt vinna några minuter genom att ta en genväg.
Det räcker att vara i närheten av en kontaktledning för att få ström i sig
Tågen får sin ström från en kontaktledning som hänger över järnvägsspåret. Högspänningsanläggningen består av flera ledningar. I stolparna finns det högspänningsledningar både på sidan och i toppen. Alla ledningar är oisolerade och strömförande.
Hemma i vägguttaget är spänningen 230 volt. Den spänningen är tillräcklig för att vi ska kunna få ljus i våra lampor, driva en dammsugare eller en elvisp. Spänningen i järnvägens ledningar är hela 16 000 volt.
Kommer man för nära en ledning eller andra strömförande föremål och samtidigt är i kontakt med till exempel en stolpe, marken eller något annat jordbundet föremål, får man ström genom sig. Med så höga spänningar som 16 000 volt kan det bli överslag redan när man kommer i närheten av en ledning. Då kan en så kallad ljusbåge bildas.
Ljusbågen ser ut som en blixt och leder strömmen via luften. Man behöver alltså inte komma i direkt kontakt med ledningen för att få ström i sig. Det kan räcka med att till exempel ett fiskespö kommer i kontakt med ledningen för att strömmen ska passera kroppen och orsaka dödsfall eller svåra skador.
Dödade och allvarligt skadade på järnväg
Januari‐december 2015
103 personer omkom
12 skadades allvarligt
Januari‐december 2014
103 personer omkom ·
15 skadades allvarligt
Vill du göra en insats? Nu söker vi brandmän i beredskap till Tjörn och Stenungsund
Har du ett stort samhällsengagemang och vill vara med och rädda liv? Är du ödmjuk, pålitlig, uthållig och uppmärksam? Då skulle du bli en bra brandman! Vi söker dig som vid sidan av ditt ordinarie arbete vill göra en viktig samhällsinsats. Brandman i beredskap är ett...
VI SÖKER SOMMARVIKARIER BRANDMÄN 2021
Vi söker dig som vill jobba som brandman i utryckningstjänst under vår ordinarie personals semesterperiod juni—augusti. Som brandman hos oss verkar du för färre skador och olyckor och på så sätt bida till att skapa en tryggare och bättre vardag för våra medborgare. På...
JUL & NYÅRSHÄLSNING
Vi vill önska er alla en God Jul och ett Gott nytt år! Men innan vi kan fira in det nya året vill vi ge en snabb tillbakablick över det gånga. 2020 kommer utan tvekan att vara det året hela världen associerar med Corona och Covid-19, den rådande pandemin har och...