
Issäkerhet
Testa isen innan du ger dig ut och ha alltid med en kompis och annan utrustning.
Isen förändras
Snön kan tynga ned isen så att vatten sipprar upp och blöter ned snön – snön blir till slask. Om snöslasket sedan fryser bildas stöpis, som har grå färg. Mörka fläckar i stöpis brukar betyda svagare is och den bör bara beträdas om snöslasket frusit ihop med isen under.
Vid plusgrader försvagas isen och isytan blir ofta blöt och blank. Svagheterna blir svårare att se. Isen försvagas nära strömställen, t.ex. vid sund och bäckar, men också under broar, i vass och längs stränderna.
På våren kan isen snabbt försämras av värme och solstrålningen. Den kan snabbt bli farlig på dagen även om den upplevs som tjock och stark på morgonen efter en kall natt.
Saltis
Förberedelser
Viktig utrustning vid vistelse på naturis:
- En kompis är den bästa utrustningen
- Bär alltid isdubbar högt runt halsen
- Alla ska bära flythjälp: flytväst, flytoverall eller ryggsäck med ombyte i tät påse
- Räddningslina
- Ispik
- Mobiltelefon i vattentätt fodral
Tänk på:
- Ha alltid sällskap på isen. Barn ska alltid ha sällskap av en vuxen.
- Håll avstånd till den som färdas först. Det minskar risken för att alla samtidigt går igenom isen.
- Hög fart ökar risken att komma långt ut på svag is. Ta det lugnt.
Barn på is
Barn på isen skall ha sällskap av minst en vuxen person!
Icke simkunniga barn bör ha en räddningsväst på sig, den har krage och kraftiga flytkroppar på framsidan. Västen vänder en medvetslös person till ryggläge, så att ansiktet kommer ovanför vattenytan. När barnen fått ordentlig vattenvana och är simkunniga bör de också få ryggsäck. Den packas med lätta, porösa plagg i plastpåsar.
Man bör även låta barnen få öva med isdubbar och räddningslina innan man ger sig ut på isarna. Då behärskar de greppen bättre om det blir allvar.
Om du hamnar i vattnet:
- Vänd dig om mot det håll varifrån du kom.
- Är iskanten tunn så försök att hacka dig fram till is som kan bära dig. Först då kan du ta fram dina isdubbar.
- Jobba med en isdubb i taget och ta hjälp av ett kraftigt simtag med benen för att häva dig upp.
- När du väl är uppe – res inte på dig utan fortsätt åla dig fram på isen.
Vattenssäkerhet
Dags för ett svalkande dopp i poolen, havet eller sjön? Äntligen kom solen och värmen! Nu hoppas vi på att snart få varma lata semesterdagar med sol och bad, men glöm inte att vara säkerhetsmedveten även under semestern.Kanske har ni pool hemma, är iväg på ett...
Stöd till Ukraina
Bilden visar den brandbil som donerats tillsammans med personal och direktion i SBRF. Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund (SBRF) har tillsammans med andra räddningstjänster inom RäddsamVG, samlat ihop materiel till våra kollegor i Ukraina. En mindre brandbil och...
Valborgsfirande
Nu är det snart dags för den sköna vårmånaden maj att göra entré och vi hoppas den kan bjuda på lite härligt väder. Men innan den kan göra entré måste såklart våren sjungas in, brasorna eldas och ett och annat vackert och tankeväckande vårtal hållas. Du som ska...