Nu skymmer det allt tidigare på kvällarna och det bli mörkare och mörkare på morgonen, så nu är det hög tid att hänga på både sig själv och andra reflexer!
Oavsett om du cyklar eller går, är på landsväg eller är i stadstrafik med gatubelysning, är det viktigt att du bär reflexer!
Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in.

Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte innan bilen är 20-30 meter från dig. Observera att du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2-4 gånger längre än vid normalt väglag.

När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på. Reflexväst är bra men bör kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Är du bilist eller mopedist i trafiken kan det vara bra att hålla ordentliga avstånd till fordonet framför när mörkret fallit in, då hinner du troligtvis att reagera i tid om bilen innan dig tvärt behöver stanna. Vid denna tid på året är det dessutom mycket vilt som rör sig vid och på våra vägar så det kan vara bra att ta det lite extra försiktigt och kanske sänka hastigheten. Och glöm inte att byta till vinterdäck innan den fösta halkan är ett faktum, ju mer du kan förebygga desto bättre!

 

DU KAN SJÄLV TESTA DIN REFLEX

Detta gör du genom att hänga upp den och en ny reflex, som du vet fungerar, i ögonhöjd i ett mörkt rum. Sedan lyser du på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd. Tänk på att minimera avståndet mellan dina ögon och ljuskällan eftersom ett för stort avstånd försämrar synbarheten. Om den gamla reflexen syns märkbart sämre än den nya ska du inte använda den längre.