hjärtstartare

Tiden vid ett hjärtstopp spelar en kritisk roll. Att ha tillgång till en hjärtstartare och kunskap i HLR kan rädda liv. Därför åker inte Räddningstjänsten enbart på larm då det brinner eller skett en olycka utan vi åker även på larm om hjärtstopp tillsammans med ambulansen. Därför är det kanske oss ni träffar först vid denna typ av händelse.

Årligen drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus och endast 1 av 10 överlever. Att omedelbart påbörja hjärt-lungräddning (HLR) med bröstkompressioner och inblåsningar kan fördubbla chansen till överlevnad. För att kunna öka chansen att rädda en person vid hjärtstopp är det viktigt att hela kedjan fungerar – Allmänhet – Räddningstjänst/Ambulans – Sjukhus. För varje minut utan behandling minskar chansen för överlevnad med 10%. Därför är det viktigt att du som medmänniska inte är rädd för att starta hjärt-lungräddning. Kom ihåg att det är bättre att försöka än att inte göra något alls!

Här hittar du instruktionsfilmer  om hur du gör HLR för vuxna och barn. Där finns även en app du kan ladda ner som är framtagen av HLR-rådet och Hjärt-Lungfonden där du steg för steg får hjälp med hur du gör HLR för vuxna och barn. Här kan du även se var närmaste hjärtstartare finns – appen heter RÄDDA LIV. Här hittar du var hjärtstartare finns i hela landet.

Kom ihåg att det är bättre att försöka än att inte göra något alls!