Att vara brandman i beredskap

Kortfattat om SBRF

Södra Bohusläns räddningstjänst är ett räddningstjänstförbund för kommunerna Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn. Vi är omkring 200 anställda som tillsammans arbetar för medborgarnas säkerhet. Vi arbetar alla för att nå visionen om ett tryggt och säkert samhälle för alla.

Vad innebär arbetet som brandman i beredskap?

Vi söker dig som vid sidan av ditt ordinarie arbete vill göra en viktig samhällsinsats.
Att vara Brandman i beredskap eller som det förr hette – deltidsbrandman, innebär att du vid sidan av ditt ordinarie arbete har beredskap efter ett varierande schema. Vi försöker att anpassa beredskapen utefter dina önskemål, kan du enbart hålla beredskap dagtid eller kvällar, nätter och helger försöker vi att anpassa din beredskap därefter.

Du får larm via en personsökare och ska då kunna ta dig till din brandstation inom en viss tid. Våra stationer har olika inställelsetid, mellan 5-8 minuter, beroende på vilken station och grupp man tillhör, har man på sig från det att sökaren ljuder tills dess att man ska lämna stationen i brandbilen.  Du kommer även att arbeta till viss del med det förebyggande brandskydd och information.

Inställelse tid för respektive station – Lilla Edet 6 minuter, Kållekärr 6 minuter, Skärhamn 6 minuter och Stenungsund 5 respektive 8 minuter.

Lagarbetet

Brandman i beredskap är ett spännande, givande och mångsidigt jobb. Du kommer i kontakt med människor i olika situationer, du arbetar tillsammans med kollegor i ett lag och får ett väldigt varierande arbete.

Du behövs!
Vill du vara med och göra en samhällsinsats?
Vem anställs hos oss?

För att söka till oss som brandman i beredskap behöver du inte ha några tidigare erfarenheter inom räddningsarbete. Vid en eventuell anställning tillgodoses du med nödvändig utbildning och kunskap.
Däremot är placeringen av din bostad och eventuellt ditt arbete viktig, för att se vilken den gällande inställelsetiden är för det område du är intresserad av besök vår hemsida – Sbrf.se/vara-stationer

Din bakgrund/ Kvalifikationer

Som brandman behöver du kunna visa gott omdöme och uppträda lugnt, stabilt och kontrollerat i pressade situationer. Du har lätt för att samarbeta/samverka och är flexibel.

• B-körkort, C-kort meriterande
• God fysik
• Simkunnighet
• Stor vikt läggs i personliga egenskaper och lämplighet för yrket

Ersättning

Som brandman i beredskap har du lön besående av beredskapsersättning enligt lokalt RiB avtal, samt ersättning för övning och utryckning.
En genomsnittlig årslön för en brandman som håller beredskap var fjärde vecka (hel vecka 24/7) ligger på ca 100tkr, men kan självklart variera utefter antalet larm med mera.

 Att vara brandman i beredskap
Bridgett O’Hearn-Larsson

Yrke – Grafisk designer & Säkerhets-
tekniker / Brandman i beredskap
Stationerad på område Tjörn

Varför blev jag brandman i beredskap?
När mina barn blivit lite större och jag hade fått igång mitt egna företag sökte jag efter ett nytt spännande yrke som kunde
utveckla mig som person. Som brandman får jag den utmaningen och utvecklingen samtidigt som jag får hjälpa andra.

Går det att kombinera arbetet som egenföretagare och säkerhetstekniker och brandman i beredskap?
Det passar utmärkt, jag arbetar 75% som säkerhetstekniker på
Vivestra Brandskydd och under min beredskapsvecka arbetar jag med mitt egna företag B.O.L Dekaler. Alla mina jobb funkar bra ihop.

Vad är det du gillar mest med att vara Brandman i beredskap?
Jag tycker att det är väldigt givande att få hjälpa andra, att ha ett uppdrag att utföra och känna att man kan underlätta för någon i en utsatt situation. Men jag tycker även det är väldigt kul och intressant att vara med på de delar som inte är utryckning, när vi har öppet hus eller informerar allmänheten om brandskydd och säkerhet. Vi har alltid väldigt kul på våra övningar och all utbildning yrket ger, köra brandbil hantera alla verktyg är väldigt utvecklande för mig som person. Kort och gott tycker jag att detta är ett spännande yrke att satsa på.

Rasmus Nockmar

Yrke – Elevassistent / Brandman i beredskap
Stationerad på område Lilla Edet

Varför blev jag brandman i beredskap?
Jag ville bli brandman i beredskap då
ämnet brandman alltid intresserat mig.
Jag har alltid velat jobba med människor i utsatta situationer, där det kanske inte alltid finns en enkel lösning.

Går det att kombinera arbetet som elevassistent och brandman i beredskap?
Jag kan på ett bra sätt kombinera mitt deltids yrke, med min fasta tjänst som elevassistent. Då jag har beredskap kvällar och helger.

Vad är det du gillar mest med att vara Brandman i beredskap?
Jag gillar att det är ett spännande och mångsidigt arbete. Där man får träffa människor i olika situationer. Då brandmansyrket är ett lagarbete innebär det att man spenderar tid tillsammans med sitt lag och det finns alltid en god kamratanda.

Såhär gör du för att bli brandman i beredskap

Här finner du vår Digital ansökan / Intresseanmälan

Är du fortfarande osäker på om brandman i beredskap kan passa dig?
Nedan finner du lite länkar till mer information. Du är dessutom alltid välkommen att ringa oss så kan vi förklara mer.
Vi söker kontinuerligt efter Brandmän i beredskap och vill du testa på att bli en av oss tveka inte utan skicka en intresseanmälan!

Mer information

blideltidsbrandman.nu finner både du som är intresserad av att bli brandman i beredskap och din arbetsgivare mer information om vad yrket innebär.

Webbsidan  är framtagen i samverkan mellan Sveriges Kommuner och Regioner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i syfte att hjälpa Sveriges kommuner med rekrytering av brandmän. Lägga med intressanta länkar, MSBs information om att vara brandman i beredskap, andra räddningstjänstersinformation, vår egen information på hemsidan.