SÅ ÄNTLIGEN KOM VÄRMEN OCH SOLEN, DEN STUNDANDE GRILLSÄSONGEN GÖR ENTRÉ.
Oavsett om det är första grillningen för i år eller om grillen varit framme sen i fjol är säkerheten viktig när du grillar.
Här kommer några tips och råd inför grillsäsongen –
Gasolgrill
- Placera grillen på en plan yta.
- Håll grillen ren från fett. Fett kan lätt antändas om det ansamlas för mycket.
- Ställ inte gasolflaskan under grillen, det kan bli för varmt där.
- Ha en pulversläckare samt skyddshandske tillgänglig så du kan stänga av ventilen om det börjar brinna.
Kolgrill
- Placera grillen på en plan yta.
- Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.
- Använder du tändvätska, följ instruktionerna på flaskan och ställ den på säkert avstånd.
- Släck kvarvarande glöd och aska med vatten eller placera grillen försedd med lock utomhus på säker plats.
- Töm aldrig aska direkt i soporna, det kan glöda i upp till tre dygn efter.
Engångsgrill
- Placera grillen på en plan och icke brännbar yta.
- Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.
- Ta med vatten till släckning.
- Se till att glöden är helt släckt innan du lämnar grillen på anvisad plats.
Tänk på att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder – de är lömska och kan bli mycket varma. Ställer du en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i gräset. Lämna därför aldrig en grill som inte brunnit ut utan uppsikt. Släng heller inte heta engångsgrillar i sopkorgar och ha alltid vatten i närheten för att kunna släcka en brand.
Grillning kan resultera i gräsbränder och andra bränder som sprider sig snabbt.