SÅ ÄNTLIGEN KOM VÄRMEN OCH SOLEN, DEN STUNDANDE GRILLSÄSONGEN GÖR ENTRÉ.
Oavsett om det är första grillningen för i år eller om grillen varit framme sen i fjol är säkerheten viktig när du grillar.

Här kommer några tips och råd inför grillsäsongen –

Gasolgrill

  • Placera grillen på en plan yta.
  • Håll grillen ren från fett. Fett kan lätt antändas om det ansamlas för mycket.
  • Ställ inte gasolflaskan under grillen, det kan bli för varmt där.
  • Ha en pulversläckare samt skyddshandske tillgänglig så du kan stänga av ventilen om det börjar brinna.

Kolgrill

  • Placera grillen på en plan yta.
  • Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.
  • Använder du tändvätska, följ instruktionerna på flaskan och ställ den på säkert avstånd.
  • Släck kvarvarande glöd och aska med vatten eller placera grillen försedd med lock utomhus på säker plats.
  • Töm aldrig aska direkt i soporna, det kan glöda i upp till tre dygn efter.

Engångsgrill

  • Placera grillen på en plan och icke brännbar yta.
  • Se till att det inte är något som kan börja brinna i närheten.
  • Ta med vatten till släckning.
  • Se till att glöden är helt släckt innan du lämnar grillen på anvisad plats.

Tänk på att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder – de är lömska och kan bli mycket varma. Ställer du en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i gräset. Lämna därför aldrig en grill som inte brunnit ut utan uppsikt. Släng heller inte heta engångsgrillar i sopkorgar och ha alltid vatten i närheten för att kunna släcka en brand.

Grillning kan resultera i gräsbränder och andra bränder som sprider sig snabbt.