
SBA
Räddningsverket gav i februari 2004 ut ett allmänt råd om systematiskt brandskyddsarbete, SRVFS 2004:3. Mot bakgrund av bestämmelserna i 2 kap 2 § lagen (2003:778) om skydd mot olyckor är det skäligt att det för varje verksamhet bedrivs ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA) och att detta dokumenteras.
Generell mall för dokumentation av SBA
Nivå Låg – Förskola (Fiktivt exempel SBA)
Nivå Mellan – Större grundskola (Fiktivt exempel SBA)
Nivå Hög – Industri (Fiktivt exempel SBA)
Det systematiska brandskyddsarbetet bör bedrivas genom att man arbetar med följande sju steg* enligt nedan: Ansvar, Organisation, Utbildning, Instruktioner och rutiner, Teknisk dokumentation, Drift och underhåll, Kontroll och uppföljning.
1. Ansvar
Det är viktigt att klargöra ansvarsfördelningen mellan ägare och innehavare. Dessutom ska brandskyddsansvarig med lämplig befogenhet och kompetens utses.
2. Organisation
Brandskyddsorganisationen ska dokumenteras. Varje enskild befattning i en brandskyddsorganisation ska ha en tydlig väl avgränsad arbetsuppgift. I små organisationer kan en och samma person ansvara för samtliga delar av det systematiska brandskyddsarbetet. I större organisationer kan befintlig organisationsmodell följas och ansvaret fördelas på respektive avdelning eller byggnad. Det ska vara tydligt att högste chef är den som ansvarar för brandskyddet som helhet.
3. Utbildning
Det ska finnas en utbildningsplan som beskriver vilka utbildningar de olika personalkategorierna ska genomgå och med vilka intervaller. Genomförda utrymningsövningar ska dokumenteras.
4. Instruktioner och rutiner
Alla rutiner som finns i verksamheten ska vara skriftliga, finnas tillgängliga och vara kända av samtliga anställda. Exempelvis bör rutiner för hantverkare, rökning, nödläge, bemanning, hetarbete tas fram.
5. Teknisk dokumentation
Det är storleken på objektet som styr omfattningen och utförandet av den tekniska dokumentationen. För enklare byggnader och verksamheter kan det räcka med en ritning där befintliga brandskyddsinstallationer visas. För större och mer komplicerade byggnader skall den tekniska dokumentationen bestå av ritningar och en skriftlig beskrivning av byggnad och verksamhet.
På ritningarna skall minst följande utmärkas:
- brandcellsgränser inklusive brandteknisk klass
- utrymningsvägar inklusive placering av skyltar
- placering av övrig brandskyddsutrustning, t ex handbrandsläckare
- brandtekniska installationer; t ex brandgasventilation, automatiska släckanordningar
6. Drift och underhåll
För att säkerställa den brandtekniska utrustningens funktion skall utrustningen kontrolleras regelbundet. Exempel på kontrollinstruktioner. Det ska finnas drifts- och underhållsrutiner för följande anordningar:
- utrymningslarm
- handbrandsläckare
- brandgasventilation
- utrymningsskyltar
- utrymningsvägar
- brandcellsgränser
- automatiska brandlarm
- automatiska släcksystem
7. Kontroll och uppföljning
En grundläggande stomme i det systematiska brandskyddsarbetet är en regelbunden egenkontroll. Kontroller sker enligt ett fastställt schema (kontrollplan) med olika tidsintervall. Genom att använda checklistor förenklas kontrollen avsevärt.
För att säkerställa en ständig förbättring av det systematiska brandskyddsarbetet skall en årlig uppföljning göras.
Exempel på checklista för egenkontroll och årlig uppföljning
* De sju stegen bygger på råd och anvisningar som är framtagna av Räddningstjänsten Syd.
Vill du göra en insats? Nu söker vi brandmän i beredskap till Tjörn och Stenungsund
Har du ett stort samhällsengagemang och vill vara med och rädda liv? Är du ödmjuk, pålitlig, uthållig och uppmärksam? Då skulle du bli en bra brandman! Vi söker dig som vid sidan av ditt ordinarie arbete vill göra en viktig samhällsinsats. Brandman i beredskap är ett...
VI SÖKER SOMMARVIKARIER BRANDMÄN 2021
Vi söker dig som vill jobba som brandman i utryckningstjänst under vår ordinarie personals semesterperiod juni—augusti. Som brandman hos oss verkar du för färre skador och olyckor och på så sätt bida till att skapa en tryggare och bättre vardag för våra medborgare. På...
JUL & NYÅRSHÄLSNING
Vi vill önska er alla en God Jul och ett Gott nytt år! Men innan vi kan fira in det nya året vill vi ge en snabb tillbakablick över det gånga. 2020 kommer utan tvekan att vara det året hela världen associerar med Corona och Covid-19, den rådande pandemin har och...