Den här gången gick det bra – som det som oftast gör på film.
Men i verkligheten är detta scenario ett av de värsta för oss inom räddningstjänsten, brand i något vi kallar publik lokal, alltså en byggnad där det ofta är tillställningar med mycket folk.

Brandlarmet ljuder i byggnaden och huvudrollsinnehavaren “John” har låst in sig på toaletten för att han mår dåligt. Det ingen på discot vet är att John är döv. Han vet alltså inte att brandlarmet ljuder eller att alla gäster på discot skriker på andra sidan toalettdörren.
Ett obehagligt scenario minst sagt, men denna gången går det bra. Och det är ju bara på låtsas och på film.

Men när du är i publika lokaler, går på bio med familjen eller på disco med kompisarna – vet du då var närmaste nödutgång är? Vet du vart du kommer ut om det börjar brinna? Är du som John i filmen döv eller har nedsatt hörsel och kanske inte kan uppfatta när det “vanliga” brandlarmet ljuder, vet någon annan på bion eller discot om att du inte hör eller finns det rentutav brandlarm som inte bara ljuder utan även blinkar om det skulle börja brinna?
Otrevliga och läskiga saker men otroligt viktiga saker att tänka på när man går ut en kväll för att bara ha kul… vi vill att ni allihop ska komma hem igen…. så nästa gång du går ut för att bara ha kul, snälla titta dig omkring, ta reda på var du har närmaste nödutgång!

Tystnaden

TYSTNADENFilmstjärna för en dag.Viktigt budskap som förmedlas av25 engagerade ungdomar. Producerad och regisserad av oss på Movi Swdn. Inspelad vid Åsbräcka bygdegård.

Publicerat av Movi Swdn den 4 september 2017

 

Tystnaden är producerad och skriven av Movi Swdn och gjord på initiativ av Åsbräcka Bygdegårdsförening och vi på SBRF området Lilla Edet fick utöver medverkan i filmen möjlighet att på ett nytt och spännande sätt utbilda de 25 unga skådespelarna om brandskydd och hur man agerar om det börjar brinna.
Under söndagen den 3 september var det världspremiär av ”Tystnaden” i Åsbräckas bygdegård, alla filmstjärnor och deras familjer var inbjudna att gå röda mattan, smaska på nypoppade popcorn och se den efterlängtade premiären av Tystnaden. Efter filmvisningen överraskade bygdegårdsföreningen med ”Åsbräcka Kristallen” där våra brandmän kammade hem ”Storslaget skådespeleri”! Ett stort tack till Åsbräckas hembygdsförening för att vi fick vara en del av detta budskap och äventyr!

 

Foton från filmpremiären