Klockan 15:00 idag testas VMA-larmet (Viktigt meddelande till allmänheten) för sista gången i år runt om i Sverige. Hör du tutan?
För att kunna förbättra behöver vi din åsikt, gå in på https://vmaform.msb.se/vmaform/ för att fylla i om du hörde och hur du hörde tutan!

Varningssystemet utomhus består av totalt ca 4 500 (Hela Sverige) ljudsändare som är installerade i de flesta större tätorter i Sverige samt inom särskilda områden runt våra kärnkraftverk. Men de kan användas för varning vid alla typer av faror. VMA-tutorna är alltså inte tänkta att nå alla utan de som befinner sig i större tätorter samt särskilda områden ska höra tutan, i vårt område gäller det Stenungsund (centrum) och Lilla Edet (centrum).

De primära kanalerna för att varna och informera allmänheten vid olyckor och andra allvarliga händelser är radio och TV, vid vissa tillfällen kompletteras varningen med utomhussignalen, SMS med mera.
Från och med den 1 juli 2017 kan den som begär VMA även begära att sms ska skickas till mobiler, som använts i ett visst område, för att varna och informera dessa personer. Man behöver alltså inte registrera sitt telefonnummer någonstans utan befinner man sig i ett område som berörs av varningen ska man få detta per automatik.

 

Vad vet du om VMA?

Imorgon testas tutan för Hesa Fredrik för sista gången i år. Vad vet du om VMA?

Publicerat av SOS Alarm 112 den 3 december 2017